POMLAD 2022

maj

V mesecu ljubezni smo z ljubeznijo, na okenskih policah naše šole, vzgojili sadike paprike, fižola, bučk, zelišč, kapucink, tagetesa in ognjiča. Cvetlice smo presadili v korita in okrasne lončke, papriko pa na vrt. Tja smo posadili tudi timijan, baziliko in drobnjak, ki so ga vzgojili v prvem razredu. Petošolke so poleg fižola, ki že veselo kuka v svet, posadile še kolerabo in cvetačo. V slast nam gre že prva redkvica iz visoke grede, za žuželke pa smo pripravili žuželčlji bife. No, le označili smo ga, da ga bodo lažje našle. 

Ja, pisana pomlad je prav zares povsod okrog nas. 

no images were found

april 

Okoli naše šole in v šoli je že čutiti pravo pomlad. Ko se zjutraj vzpenjamo proti šoli, nas z vseh strani pozdravljajo ptice pevke. Kot bi se nam zahvaljevale, ker smo jih čez zimo tako pridno hranili. S hišnikom Dušanom smo jim zgodaj pomladi pritrdili valilnico in upamo, da katera od njih najde svoj dom prav v njej. Cvetu Šuligoju se iskreno zahvaljujemo, ker nam je obrezal sadno drevje. Že lepo cveti. Pravzaprav je vsa okolica šole v samem cvetu. 

Tudi vrt je že kar poln. S Kresničkami smo jeseni posadili čebulo in česen, tako da je naš vrt že vso pomlad malce zelen. Prvošolci so posejali grah in peteršilj v svojo gredico, drugošolci bob in korenje, prav tako v svojo. Tretješolci in petošolci so v visoko gredo s korenjem posejali še redkvico. Da vidimo, komu bo prej vzklilo. ?Saj veste, mal foušije mora bit. Kot med ta pravimi vrtičkarji. 

Je pa tudi v naših učilnicah polno lončkov, v katerih so že vzklila nekatera zelišča, pa tudi fižol. Prvošolcem že dobro uspeva timijan, drobnjak in bazilika, fižol pa je tako ali tako prehitel vse. Ko bo pravi čas, bo “odšel” na vrt, kjer bo lahko veselo rasel naprej. Tudi tisti iz drugega razreda bo z njim. Pri njih je lepo vzklil paradižnik in tudi peteršiljček. V četrtem imamo že lepe sadike paprike, po hodnikih pa so v lončkih posejana  posejali semena buč, tagetesa, kapucink in ognjiča, ki smo jih sejali v OPB.  Semena smo zbirali prejšnjo jesen, bučam pa smo jih pobrali čez zimo, ker so bile prej na razstavi. 

S Kresničko smo, ob pomoči hišnika Bojana, “sezidali” pravi žuželčji hotel. Upamo, da bo sezona dobra in bo lepa zasedenost. 

no images were found

 

Jesen 2021

november

Zdaj je naš vrt, na videz, skoraj prazen. Res smo pospravili brstični ohrovt in podzemno kolerabo, na vrtu pa je ostalo še nekaj štrucarja, por, zelena in ogromne črne redkve. To bomo “pospravljali” sproti. Ampak naš vrt v resnici ni prazen. Ko smo izpraznili gredice, smo jih s tornadiko prezračili in malo pognojili. Ni bilo tako enostavno! Nato smo posadili jesenski česen in čebulo.  Pognojili smo še grme ribeza in joste ter malin in v cvetlične gredice posadili čebulice narcis. To bo spet pisana pomlad, na našem vrtu!

Tudi na okenskih policah je prava jesenska dekoracijo, ki so jo izdelali učenci OPB-ja z učiteljico Anjo in učiteljico Doro.

 

 

oktober

Ja, smo že kar lepo vkorakali v jesen in zato je na našem vrtu le še nekaj vrtnin. Pobrali smo grah, fižol, tudi stročji, paradižnike, česen, … iz joste je kuharica skuhala najboljši sirup daleč naokoli. Veseli smo dveh lepih, belih cvetač, ki čakata na kopel v zelenjavni juhi. Češnjevec so učenci pohrustali kar sproti. Visoka greda je bila čez poletje polna hokaido buč, še zdaj je v njej korenje in peteršilj, čeprav smo ga nekaj že pospravili za juho. Redkvice smo pohrustali sproti, od kar smo se vrnili v šolske klopi pa pridno obiramo jabolka in jih krhljamo. S pridelkom smo zadovoljni. Vendar ne počivamo. Pobiramo semena za novo sezono, odstranjujemo odmrle dele rastlin s cvetličnih gredic, tako da se kompostni kup veča in veča.

 

maj

  • V začetku maja, ko je petarčkom v visoki gredi solata že “delala” glavice in sta korenje ter peteršilj iskala tople sončne žarke in so jablane zacvetele, nas je presenetila kar dobra pošiljka snega. Vendar se je kmalu ogrelo in prvošolci ter drugošolci so lahko v vrt posejali grah, nizki fižol, čebulo in posadili sadike brstičnega ohrovta. Tretješolci so presadili, v šoli vzgojene, sadike paradižnika v večje lonce, v vrt pa bučke in papriko.

 

  • Učenci krožka Kresnička so izdelali oporo za vzpenjalke. Na eni strani so ob  oporo posejali visoki fižol, na drugi pa okrasne bučke. Jeseni, ko se vrnemo, bo pod to zeleno streho še prijetna senčka ali kotiček za igro.

april

Pred prvomajskimi počitnicami smo presadili ognjič in paradižnik v malo večje posode, posadili lončnice za na okenske police, opleli cvetlične gredice. Tulipani, narcise in drugi travniški znanilci pomladi nas razvajajo s pisanimi barvami. Regratove cvetove so petošolci že nabrali in regratov sirup, ki ga je pripravila kuharica Joži je bil zopet zelo okusen. Temperature pa so sicer še kar nizke, zato bomo vrt zasejali in zasadili, ko se vrnemo.

                                             

 

marec

Konec je zime, vsaj koledarske. Mraz nas še ne pusti pri miru, zato je naš vrtiček ob šoli še vedno bolj kot ne, prazen. No, jesenski česen lepo uspeva, zelišča tudi že malo kukajo na plan. Smo mu pa v tem času namenili posebno oskrbo. Gospod Bernard s Koritnega nam je pripeljal zajeten kup “nove” zemlje. Petošolci in četrtošolci so jo, z učiteljico Meto, zvozili na vrt, da bo na novo zadihal. Nekaj so je dodali v visoko gredo in vanjo že posadili sadike solate ter posejali korenje. Zdaj, po velikonočnih praznikih, imamo še teden pouka na daljavo, a ko se vrnemo nazaj, bodo naši najmlajši že lahko pričeli s sejanjem.

Nekaj utrinkov:


       

 

Jesen 2020

Ja, pričelo se je novo šolsko leto. Pridelki preteklega šolskega leta so pobrani in čakajo, da zaplavajo v zdravi, okusni zelenjavni juhi, ki jo bodo pripravili letošnji tretješolci. Fižol, bučke, grah, korenje, peteršilj so že v skrinji. Zelišča se sušijo, jabolka sproti pobiramo in krhljamo.  Ne moremo se jim upreti, zato pohrustamo kakšnega kar naravnost z drevesa. Tretješolci so bili v sadovnjaku Resje, kjer so sicer izvedeli, da jih obiralci obirajo kar samo z rokami, mi pa smo, ker so veje res visoko, uporabili še obirač. Prav zabavno je bilo. Bili smo vztrajni, zato tudi uspešni in pobrali še tiste, najvišje. Oreh je letos bogato obrodil, tako da smo ga potresali kar vsi šolarji. Enkrat eni, drugič drugi. Najraje smo se povzpeli med veje. Kako je padalo! Zdaj jih sušimo.

Maline zobamo še sedaj. Ribez in josto so učiteljice pobrale med poletnimi počitnicami. Kuharica je skuhala sirup. Tako dobrega ni daleč naokoli!

Grme ribeza in joste sta učiteljica Meri in njen mož obrezala, za kar smo jima zelo hvaležni, saj bodo zdaj bolje rodili.

Imamo srečo, da nas obkrožajo sami dobri ljudje. Cvetličar Miha Potočnik nam je v visoko gredo, iz katere smo pobrali zimski česen, do vrha, napolnil s kompostom. Zdaj je spet polna in čaka na nove goste. Kompost tudi sami pridelujemo, a nam gre počasi, saj je postopek dolgotrajen. Pod orehom smo ga, v zadnjih letih,  pridelali toliko, da smo letos lahko prekrili cvetlično gredico ob dovozu.

Prijazna vaščanka Milena Kovačič nam je podarila rdeči javor, ki je v lončnici čakal na pravi trenutek. Pozno jeseni smo ga posadili na zelenico pred šolo. Tudi vrt čez zimo ne bo prazen. Jesenski česen je že v zemlji in zgodaj spomladi bomo z veseljem opazovali, kako raste.

Nekaj utrinkov:

no images were found

 
 
 
September 2019

Na našem jesenskem šolskem vrtu smo pridobili novega člana. Javni zavod TNP nam je podaril visoko gredo. Sicer pa obiramo jabolka, se sladkamo z malinami, pobrali smo še zadnje bučke. Nekaj pridelka smo shranili v skrinjo, nekaj posušili, nekaj že pomalicali.

no images were found

Junij 2019

Še preden smo šli na počitnice, smo uredili šolsko okolico. Na vrtu že lepo raste prva zelenjava, v sadovnjaku se debelijo jabolka, ribez in maline pa že lahko zobamo. Nekaj jih bomo zamrznili za sadno kupo. Trava je lepo pokošena, cvetlične gredice oplete, ….

http://ps-ribno.splet.arnes.si/galerija/?album=11&gallery=209

April 2019

Na našem vrtu je že spet živo. Od brenčanja čebel in čmrljev, petja ptic, do  veselega žlobudranja naših učencev, se sliši. Zgodaj spomladi obrezano sadno drevje, pri čemer nam je pomagal gospod Jože Prem, zdaj že lepo cveti, tudi naši tulipani so najlepši, daleč naokoli. Gredice so pisanih barv, grmi se bahajo, vsak v svojem slogu, lipa, kostanj, vrba brstijo. Skalnjak ob vrtičku, v svojem zavetju, prav tako razkazuje prve pisane grmičke in zelišča v bujni rasti. Veseli smo, da je rožmarin zopet uspel kljubovati zimi, kar na prostem.  Seveda smo že pili prvi regratov – domači – sok.

Razmišljamo že o pisanih okenskih policah, ki jih bo krasilo cvetje, vzgojeno iz doma – v šoli – pridobljenih semen. Prisegamo na žametnice in kapucinke.

no images were found

 

November, 2018

povezava na prispevek

Udeležili smo se 25-letnice obstoja Slovenske mreže zdravih šol

Oktober, 2018

Letina na vrtu to leto res ni bila obilna, smo pa z naših grmov sočivja nabrali 11 kilogramov črnega ribeza, joste in malin. Marmelada je sicer res temna, vendar tako okusna že dolgo ne.  Iz jabolk so petošolci skuhali čežano. Ta teden pa po šoli že diši po meti, melisi, timijanu, origanu, sivki. Naše pridne ročice že drobijo in kmalu bodo tudi šivale – dišeče vrečke. Sušimo že šolske orehe, ki jih bo letos zagotovo že za pošteno mero piškotov. Ti ne bodo le iz orehov. Na vrtu vztrajno čaka še korenje, iz katerega bomo spekli korenčkove piškote. Ja, za zimo se moramo vsi pripraviti. Mi v šoli sicer ne pripravljamo ozimnice ampak zelo radi s svojimi pridelki in izdelki razveselimo goste, pa tudi starše. Seveda pa vse prej tudi prej skrbno poskusimo.

Maj,  2018

Komaj smo že čakali, da znova zasejemo in zasadimo naš vrtiček. Sploh prvošolci so se tega dne zelo veselili, saj bodo imeli v šolskem vrtu čisto svojo gredico. Pri delu na vrtu smo sodelovali vsi na šoli, vsak po svojih najboljših močeh.  Prva dela so bila kmalu opravljena, zdaj bomo gledali v nebo, če bo kaj deževalo in upali, da ne bo preveč. Pobrali smo še regratove cvetove in s kuharico spet pripravili okusni sirup.  povezava

Oktober,  2017

Pospravili smo orehe, obrali jabolka, nadrobili sivko in druga zelišča in vse to že pridno spravljamo za ozimnico: Povezava

September, 2016

Vrtiček čez poletje ni sameval. Učiteljice so pridno skrbele zanj in z njega pobrale dovolj za čez zimo, da si bomo lahko pripravili okusno zelenjavno juho in okušali, spoznavali  zelišča na različne načine. Nekaj zelenjave smo dali v skrinjo, nekaj v klet, zelišča pa kar v kozarce. Nekaj vrtnin še čaka, da jih bodo učenci, sedaj ko so se vrnili v klopi, lahko sami pobrali in uživali ob svojem pridelku. Korenja bodo gotovo veseli, tudi kakšen paradižnik še vztrajno zori. Ko smo pobrali krompir, smo za njim posejali repo in črno redkev in njuno rast lahko otroci spremljajo prav v tem času. Pa še kaj se bo našlo za spravit. Gredice rož se šibijo od bujnega cvetja in barv, prav tako naš mali sadovnjak, pod težo jabolk. Tudi ribeza in malin  je bilo dovolj za posladkat in se osvežit. Hišnik pridno  kosi trato okoli naše šole, okenske police krasi oranžna barva žametnic,  tako da se je res lepo vrniti v našo šolo.

no images were found

20.6.- Zdaj je  naš vrtiček in okolica šole v bujni rasti. Pobiramo redkvico, nabiramo zelišča in začimbe in posadili smo visok fižol ter buče in kumare. Okenske police že krasijo kapucinke in tagetisi. Zelo radi pokukamo v ogledni panj k “našim” čebelicam. Fotografije najdete v galeriji ali spodaj pod SLIKE.

Začetek junija – Prvi znanilci pomladi nam že ponujajo pisane barve, mi pa smo jih nekaj tudi izkoristili za pridelavo zdravega regratovega sirupa, s katerim se tako radi odžejamo. Pri delu nam vedno pomaga naša kuharica.

V posode smo posejali semena okrasnega cvetja, ki nam služi kasneje na vrtu kot nekakšni “zdravniki”. Žametnice, kapucinke in ognjič so vsako leto prisotni na našem vrtu in na okenskih policah.

Ko se je malo otoplilo, smo že pričeli z obdelavo našega šolskega vrtička. Kot vsako leto, je vsak oddelek “dobil” v oskrbo eno gredico, kamor je posadil ali posejal vrtnine. Še prej so najstarejši učenci pognojili vrt in ga prelopatali ter zrahljali. Nato se je delo pričeli. Posejali smo solato, redkvico, korenje, peteršilj, posadili krompir, fižol, grah, nekaj kapusnic in paprik, v lonce pa posadili še sadike paradižnika. Te smo postavili k uti pod nadstrešek.

SLIKE:

Jesen že razodeva svoje čare in še zadnje pridelke našega malega sadovnjaka. Na zimski počitek bomo pripravili tudi cvetlične grede. Prvošolčki so danes posadili 15 tulipanov in 2 narcisi. Spomladi bomo prešteli, koliko jih bo pokukalo na plan. Upamo, da vse.

 

PROJEKCIJA EKOVRTA12

 

Kaj vse se dogaja na in z našim šolskim vrtičkom ter kaj vse nastane s pridelanim, na kratko v spodnjem dokumentu.

Šolski eko vrtiček